Shot robbanógép alkalmazása az autóalkatrész-gyártásban

Jelenleg a lövedék robbantására szolgáló erősítő eljárást széles körben használják az autóiparban. Minden olyan fém alkatrésznek, amely váltakozó terhelés alatt ciklikus feszültségnek van kitéve, lökést kell robbantani az alkatrészek fáradtságának javítása érdekében. Az autóiparban a robbantást elsősorban olyan kulcsfontosságú alkatrészek erősítésére használják, mint a tekercsrugók, laprugók, torziós rudak, fogaskerekek, sebességváltó elemek, csapágyak, vezérműtengelyek, főtengelyek, összekötő rudak és egyéb kulcsfontosságú alkatrészek.

Mivel a főtengely váltakozó stressz hatására működik, nagy a veszélye a feszültség-kimerültségnek és a feszültség-fáradtság károsodásának a forgattyústengely csavar keresztmetszetének átmeneti sarkában. A legtöbb esetben a forgattyútengely összes lyukát meg kell verni. A főtengely filéje a feszültség koncentrációjának területe. Amikor a motor meggyullad, nagy feszültségek keletkeznek a filé alján. A lekerekített sarkoknál fáradási repedések jönnek létre, majd a főtengely testére terjednek, súlyosabb meghibásodást okozva.


未标题-1A gyakorlat bebizonyította, hogy a fröccsöntött gép robbantása nagyon hatékonyan javítja az öntött acél, a kovácsolt acél, a fémöntvény és az izotermikusan megmunkált acél főtengely fáradtságát. A hajlító fáradtság általános fáradtsági mintázat. A lövedékek finomítása gyorsan meg tudja oldani ezt a problémát, mert a felületre koncentrálódik a húzófeszültség. Az alkatrészt megfeszítik a feldolgozás során képződött maradék húzófeszültség-terület miatt, és hajlító terhelés során az alkatrész felületén kimerülési vagy feszültség-korróziós repedések lépnek fel. A nyomófeszültség bevezetése ellensúlyozhatja a húzófeszültség hatását, hogy javítsa a munkadarab azon képességét, hogy ellenálljon a fáradtság meghibásodásának.

A jármű független felfüggesztése torziós rudak (továbbiakban: torziós rudak) felfüggesztése a felfüggesztés kulcsfontosságú része. A torziós rudak kiegyensúlyozott szerepet játszanak, és edzés közben a stabilitás fenntartására használják. Ha ismétlődő terheléseket igénylő rendszerekben, például autófelfüggesztésekben használják, a lövedékes robbantógépek lövedékes megmunkálása javíthatja a torziós rudak fáradtsági határát és megbízhatóságát.